Stikkord

, , , , , , , , , , ,


skrevet av: Jon Erik Amundsen

Nordmenn på ferie drikker øl. Noen drikker masse øl, enkelte mer enn de burde. En stikkende sommersol på Sardinia, penser tankene lett på en duggfrisk halvliter, og hva er da mer naturlig enn nettopp å prøve en lokalprodusert øl.

italiensk

Nå skal du straks oppleve at dette ikke skal handle om sardisk øl. Men om navnet til Sardinias største ølprodusent, Ichnusa. Selv har jeg ikke peilig på gjæret bygg med humle. Men jeg vet at sarderne er glade i sin Ichnusa, og sommeren 2013 fikk de en ny variant Ichnusa cruda  – som er toppkvalitetsøl. DSC_0401

Jeg er imidlertid opptatt av navnet. Ichnusa er fullstendig intetsigende, og er hverken et lokalt etternavn eller for den saks skyld, spesielt italienskklingende, heller. Så hvor kommer det fra? Hva jeg vet, er at Ichnusa var et gammelt navn for øya, og tro ikke at Ichnusa har noe med Sardinia å gjøre. Opprinnelsen til navnet Sardinia får vi ta i neste runde.

Med en murstein av en italiensk etymologisk ordbok, får man et innblikk i opprinnelsen – og den er ikke lokal. Latinisert riktignok, men Ichnusa er gresk. Vi må altså tilbake i tid. Langt tilbake. Vi må ikke undervurdere de tidligere sardernes handelskontakter mot øst i gammel tid. Grekerne var utvilsomt tilstede om enn i konkurranse med fønikerne, og funn av gresk keramikk i nuragher vitner om handel.

Picture 051

Grekerne kom ikke til Sardinia med fly, ei heller til fots. De kom vannveien, og beskrev gjerne landområder ut fra noe man lett kunne formidle til andre. En gresk geograf skriver at «Denne øya, ble en gang i tiden kalt Ichnussa (Ιχνουσσα), fordi dens kystlinje samlet ligner fotavtrykket fra et menneske». Sallustio, den romerske historiker skriver i det århundret før Kr. «Sardinia, i det afrikanske hav har formen av en menneskefot«.

Ιχνουσσα er altså en gresk for fotavtrykk, og alle greske eller romerske geografer og historikere referer til dette navnet om Sardinia.