Stikkord

, , , , , , , , , , , , , ,


600x120-kursbanner

Skrevet av: Jon E Amundsen.

To hovedsteder og en regionhovedstad i Italia, hva har de til felles?

I Paris ligger det verdensberømte Pompidousenteret, europas største museum for moderne kunst. Bygningen i fra 1977 har lett gjenkjennelig stil ved at arkitekten valgte å utelate fasadeplater.

Pompidou_center

«Pompidou center» by Leland – Own work. Photo from: Wikipedia.

 

I Oslo, ytterst på Tjuvholmen på Aker brygge, ligger Astrup Fearnly museet, som ble innviet i 2012. Den flotte arkitekturen og plasseringen ytterst i Oslos indrefilet ble umiddelbart en suksess, og både osloborgere og tilreisende nyter det flotte bymiljøet på såvel varme sommerdager som ellers i året.

astrup-fearnly 011

Astrup Fearnly museet, Oslo. Foto: Vidar Iversen.

 

I Cagliari, to meglersteinkast i fra sentrumskjernen, ligger CIS, Credito Industriale Sardo bygget i 1985. Et flott monumentalt bygg, plassert over et parklignende grøntområde – men likevel omringet av trafikkerte gater, bærer preg av å være annerledes enn palassene langs Via Roma der det hviler på en temmelig spennende historisk grunn nær Bonariakatedralen.

CIS, Cagliari, Sardinia

Banco di Credito Sardo, Sardinia, Italia.

 

Bygningene vidt forskjellige, både i utseende og bruk, men likevel aner man en likhet mellom dem, og jeg skal selvsagt frem til at de alle er tegnet av den samme arkitekten, Renzo Piano.

Den verdenskjente stjernearkitekten Renzo Piano er født i Genova i 1937, og har gjennom sin yrkesaktive karriere (som så absolutt ikke er avsluttet tross sine 77 år) satt sitt preg på en rekke offentlige rom, ikke bare i Oslo, Paris eller Cagliari, men over hele verden. Blant noen få av hans arbeider, kan kort nevnes: New York Times tower – New York, Kunstinstituttet «the modern wing» i Chicago og Vitenskapssenteret – Nemo i Amsterdam.

 

 

Reklamer