Stikkord

, , , , , , , , , , ,


600x120-italienskkurs

Skrevet av: Jon E Amundsen
Jeg tidligere skrevet litt om Bonaria, om kirkene og klosteret i sentrum av Cagliari.Titt i så tilfelle på denne linken om du er interessert i området Bonaria.

Nå nøyer jeg med å ta med en liten uanselig detalje som angår en gjenstand i den den gamle kirken inntil katedralen. Kirken er påbegynt under den aragonesiske beleiringen av middelalderkvarteret Castello på 1300-tallet, – og totalrestaurert på 1950-tallet. Kirkeskipet er 32 meter langt og 9 meter bredt. Dagslyset faller inn gjennom en glassrosett i fasaden, – og kirkerommet hviler i en halvmørk atmosfære viet til bønn og stillhet. Kirkskipet har seks kapeller, opprinnelig var det syv – men et ble fjernet i forbindelse med at man bygget katedralen inntil den gamle kirken.

Bonaria basilikaen

Bonaria, basilikaen til høyre, den gamle kirken knyttet til klosteret til venstre.

Skipsfiguren som dreier med vinden
I koret, over høylateret henger nemlig en 30 cm lang skipsfigur i elfenben, festet i en hamphyssing hengende i himlingen. Vet du ikke om den, så ser du den trolig ikke – og den jevne sarder er nok ukjent med så vel fenomenet som med figuren til tross for at den i følge Bonariamenigheten er viden kjent. Figuren består hovedsaklig av elfenben, inkludert masten som støttes opp av sølvtråder. I mastestoppen sitter en jernring som gir feste til hyssingen og himlingen.

Saken er, at den lille modellen er et av kirkens eldste offergaver, – gitt av en anonym pilgrimsvandrer og den er datert til 1400-tallet.  Den lille skipsmodellen roterer på mystisk vis etter vindretningen, og hjelper (hjalp) sjøfolk med å stikke ut kursen når de skal til havs. Modellens bevegelser er i følge kirken vurdert og undersøkt av fagfolk, som så langt ikke har evnet å gi noen god konklusjon på hvorfor skipet dreier etter vinden – og følgelig er den da omgitt av mystikk og tilskrevet krefter som ikke er av vår verden.

Personlig aner jeg ikke hvor skipet skulle dreie med vinden, og jeg kan faktisk ikke huske å ha sett at den gjør det heller, men ok – et lite mirakel der oppe på Bonariakollen trekker folk, og katolske kirkesamfunn skammer seg så absolutt ikke for å tjene penger. Tre ganger har jeg forsøkt å fotografere den, men to begravelser og en dåp har så langt forhindret meg i fra et godt bilde. Inntil videre så får dere ta en titt på denne linken som er knyttet til kirkens nettsider. Sliter du med språket, vel så må du nok lære deg italiensk, – og da synes jeg du skal titte innom en god språkskole, Allora.no

Reklamer