Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Durke, sardiske søte fristelser.

skrevet av:Jon E Amundsen

For deg som besøker Sardinia, så vil du neppe ha forlatt middelhavsøya uten å ha testet ut noen av de lokale søtsakene. Det finnes mange av dem, faktisk. Og ofte har hver landsby sin egen lille vri eller variant av ulike småkaker. Selvsagt kan man stoppe innom en liten pasticceria i en av de mange landsbyene, men for mange turister er reisemålet en av de større byene på øya. Selv deler jeg jobb og fritid mellom Norge og regionhovedstaden, Cagliari – og også i Cagliari finner du minst en eminent pasticceria, – Durke.

Foto/Foto di, Giuliana Goddi.

Foto/Foto di, Giuliana Goddi.

Du finner den temmelig sentralt, i hjertet av Cagliari. Midt inne i havnebydelen Quartiere Marina finner du i en av de smale gatene opp fra via Roma en spesielt søt overraskelse. Der, midt blant spisesteder og småbarer, så ligger det gamle familiedrevne konditoriet Durke hvor  eierne har rendyrket tradisjonelle småkaker.
Det var Maurissa fra Bitti, en fjellandsby i det indre av Sardinia bragte med seg århundrelange kunnskaper om å lage småkaker til en hver anledning, til Cagliari. I dag er det de fem barna hennes som driver konditoriet videre, kompromissløst med høyt fokus på kvalitet og smak.

Her er noen av godbitene du kan spørre etter, dersom du titter innom Durke. Og vær ikke redd for å spørre. Den hyggelige betjeningen behersker ikke mindre enn 5 språk i tillegg til italiensk, selvsagt. De byr alltid på ferske gratis smaksprøver, og de fleste småkakene kan du utmerket ta med deg hjem til Norge. Jeg bragte med meg min favoritt, Gueffus, tilbake – og de smaker like utmerket her som da jeg tyvspiste en bit fra posen før hjemreise. Her er en kort presentasjon av noe av det du finner hos Durke:

Foto, jon amundsen

Foto, jon amundsen

Amarettes, er en marsipanvariant, men iblandet også bitre mandler, slik at smaken dreies lett i retning av bittersøte småkaker. Mest av alt minner de litt om våre egne kransekakestenger, med en lett gyllen sprø overflate og et mykt indre.

Supiros, er opprinnelig i fra Ozieri, og er små konfektbiter av mandelmel dynket i sitronjuice eller saft i fra mirto før de dekkes av sjokolade.
,
Mustazzoleddus er en liten kake typisk fra Quartu utenfor Cagliari. Småkakene er mandelbasert, men de er også tilsatt litt vaniljepulver for å fremheve den karakteristiske smaken.

Ossus di Mortu, betyr de dødes knokler, er en typuisk allehelgensdagskake. Kakene består av mandelmel tilsatt hakkede mandler og litt kanel.

Pistoccus de Cappa, er opprinnelig i fra landsbyene på Campidanosletten, og lages av hvetemel, egg og sukker. Småkakene blir gjerne formet som små figurer, og er typiske bakeverk til påskehøytiden.

Zilicas, er også typuiske småkaker for påsken. De er opprinnelig i fra de nordligere områdene av Sardinia, og består av semulemelsvafler fylt med Zapa (pressede og koke druer fra vinproduksjon) eller med honning.

Papassinos di Vitzi, Vitzi er egentlig det sardiske navnet på landsbyen Bitti, hvor disse småkakene stammer i fra. Kakene lages typisk i høstmånedene og de fylles gjerne med rosiner eller hakkede mandler.

Pardulas, dette er den kaken du kanskje først og fremst vil stifte bekjentskap med. Du finner den over hele Sardinia, om enn i litt ulike varianter. Utgangspunktet er uansett en kakebunn son fylles opp med et ricottabasert fyll tilsatt safran og revet sitronskall.

Pabassinas cun Saba, er en typisk sørsardisk kake – eller egentlig minner den mer om en pudding med det høye innholdet av kandisert frukt og sabamarmellade, tilsatt hakkede mandler, honning og krydder.

Gueffus, marsipan finner du også over hele Sardinia. Durke lager imidlertid den sørcampidanesiske varianten med søte mandler, tilsatt essens fra appelsinblomster og til slutt rullet i sukker. En skikkelig delikatesse for oss som glade i marsipan med et høyt innhold av kvalitetsmandler. Du kjenner Gueffus lett igjen ved at de pakkes inn i tynt tvistpapir av ulik farge.

Papassinos nieddos de benetutti, er småkaker laget av hvetemel, mandel- og valnøttmasse tilsatt rosiner og syltetøy, og var opprinnelig en høstdelikatesse som folk nå spiser hele året.

Candelaus, betyr egentlig stearinlys, og det er nettopp disse små søte marsipanbaserte kakene minner om. De får gjerne noen dråper melisglasur og i tillegg tilsettes mandelmassen appelsinessens.

Gattò, er det nærmeste jeg tror vi kommer knekk, på norsk. De rombeformede kakene, som ved høytidene også kan formes som små kirker, er populære til sardiske festivaler. Kakene er laget av hele mandler som er smeltet inn i karamellisert sukker.

Coffetura, er en populær bryllupskake. Den lages av strimlede kandiserte appelsinskall, dynket i honning og rullet i hele mandler.

foto, foto jon amundsen

foto, foto jon amundsen

Reklamer